Ilustrowany, starannie napisany przepis na ulubione danie może być świetnym podarunkiem na Gwiazdkę. Albo miłą pamiątką dla uczestników przyjęcia. A może z ulubionych receptur zrobisz rysunkową książkę kucharską?
Pokażę dziś kilka propozycji stworzenia ozdobionych rysunkami przepisów kulinarnych. Artykuł celowo publikuję na początku grudnia. Myślę, że taka własnoręcznie przygotowana receptura to dobry pomysł na świąteczny prezent. Taki, jakie lubimy najbardziej – prosto z serca.
Ciasto marchewkowe (Copperplate, print i prosty rysunek)
Na rozgrzewkę ilustrowany przepis na smakowite ciasto marchewkowe. Kaligraficzny tytuł możesz wykonać nie tylko stalówką i tuszem, ale także brush penem. Nie umiesz kaligrafować? Równie dobrze sprawdzi się „oszukana kaligrafia”.
Użyłam tu klasycznego kroju Copperplate, który jest protoplastą współczesnych stylów kaligraficznych pisanych zmienną linią (litery są w jednych miejscach grubsze, w innych cieńsze). Jeśli podoba Ci się ten elegancki sposób pisania, wzory liter znajdziesz tutaj.
prostszej wersji (pomysły na duże litery R i Z pokazałam tutaj)! Z małymi literami nie powinno być problemu, bo bardzo przypominają pismo, którego wszyscy uczyliśmy się w szkole.
Wielkie litery Copperplate wydają Ci się zbyt skomplikowane? PoszukajSkładniki i sposób wykonania ciasta napisałam printem, drukowanym pismem odręcznym – prostym i czytelnym. Przepis ozdobiłam rysunkami marchewki, czyli głównego składnika wypieku.
wodoodpornym cienkopisem Mangaka ZIG techniką czarnej kreski (line drawing). Treść napisałam takim samym cienkopisem, ale z końcówką o grubości 0.8.
Tytuł przepisu wykaligrafowałam tuszem Indian Ink Talens, stalówką Brause Steno (tzw. Blue Pumpkin). Rysunki wykonałam cienkim (0.1)Cookies podwójnie czekoladowe (handlettering, print i akwarela)
Słynne amerykańskie ciasteczka z kakao i dwoma rodzajami czekolady są bohaterami kolejnego przepisu. Ciasteczko to centralny element kompozycji, a ponieważ jest okrągłe, składniki i sposób wykonania napisałam wokół niego. Nie jest to może najwygodniejsze do czytania, ale jakże efektowne! Założę się, że osoba której wręczysz taki akwarelowy malunek, oprawi go w ramki i z radością powiesi na ścianie!
Przy pisaniu nazwy potrawy posłużyłam się techniką hand letteringu. Treść przepisu ponownie napisałam printem, tym razem w kołach wykreślonych przy pomocy cyrkla.
Użyłam akwareli Białe Noce w kolorach burnt umber (umbra palona), sepia, Schmincke w odcieniu burnt sienna (sjena palona) i yellow ocker (żółta ochra). Napisy zrobiłam czarnym cienkopisem Mangaka ZIG (0.8) i brązowym Pigment Liner Staedtler (0.5).
tego linku. A jeśli chcesz upiec takie ciasteczka, na Skillshare znajdziesz aż trzy kursy tego uczące.
Cookies bez trudu namalujesz według tutorialu Yasminy ze Skillshare. Jej kurs (i wszystkie inne z tej platformy, bez zobowiązań, przez całe dwa miesiące) możesz obejrzeć zapisując się zRyba po grecku na Wigilię (bounce lettering, print i doodle)
Ryba po grecku jest u nas przysmakiem, ale w Grecji nikt o niej nie słyszał. Delikatna ryba z warzywami smakuje i na ciepło, i na zimno. Trzeci ilustrowany przepis kulinarny to instrukcja krok po kroku. Jej wykonanie wymaga zastanowienia się, które elementy receptury napiszesz, a które narysujesz. Najbardziej oczywiste rozwiązanie, to narysowanie składników, a opisanie czynności. Nazwę potrawy warto wypisać ozdobnie (ja zrobiłam to „tańczącymi” literami w stylu bounce), natomiast treść przepisu – printem.
Ten sposób ilustrowania przepisu kulinarnego zastosowałam w książce „Weź wyjdź”, pokazując sposób wykonania babki ziemniaczanej – regionalnego specjału z Podlasia. Widać ją na zdjęciu w nagłówku tego artykułu.
Tytuł wykaligrafowałam brush penem Mangaka Flexible ZIG, tekst i rysunki wykonałam cienkopisem Mangaka ZIG 0.5, a pokolorowałam brush penami Tombow Dual.
artykułu o notatkach wizualnych.
Do rozrysowania przepisu w ten sposób przydadzą się wskazówki z Wpis o uproszczonych rysuneczkach, czyliJak ilustrować przepisy kulinarne?
Mam nadzieję, że skorzystasz z moich wskazówek i w najbliższym czasie narysujesz receturę jakiegoś pysznego danka. Zanim się za to zabierzesz, weź pod uwagę, że:
Są dania mniej i bardziej urodziwe. Niektóre pyszne potrawy wygladają niezbyt ciekawie – ot choćby bigos czy jajecznica. Jeśli zechcesz je zilustrować, rozważ np. pokazanie na rysunkach nie efektu końcowego, ale poszczególnych składników. Inne rozwiązanie to ozdobienie niezbyt atrakcyjnego wizualnie dania ładnymi dodatkami, jak na zdjęciu powyżej („brzydka” owsianka przybrana owocami).
Ilustrowany przepis powinien być uproszczony, ale na tyle precyzyjny, aby dało się według nigo przyrządzić danie. Im mniej doświadczony kucharz, tym bardziej powinien być szczegółowy.
Na początek wybieraj nieskomplikowane receptury na kilkuskładnikowe potrawy jak sałatki, smoothie albo napoje.
They Draw And Cook. Publikują na niej zarówno zawodowi rysownicy, jak i amatorzy z całego świata. Ty także możesz tam pokazać swoją kulinarną ilustrację!
Całe mnóstwo pomysłów na ilustrowane przepisy znajdziesz na stronieInstagram, to również kopalnia inspiracji, jak rysować potrawy.
Zajrzyj na Zobacz także, jak to robiąPowodzenia!
nie mogę uwierzyć, że dopiero teraz znalazłam tego bloga……………..matko ile czytania, ile mam zaległości!! 🙂
<3
Cieszę się, że do mnie trafiłaś :0 Miłej lektury!
Super pomysł i wykonanie!
Fajnie, że Ci się podoba dziękuję!